C2C E-Ticaret Nedir? Site Sahibi ve Satıcının Görevleri Nelerdir?
0 (212) 212 10 34

Blog

C2C E-Ticaret Nedir? Neden Popüler Oldu?

1- C2C Nedir?

C2C ve C2C e-ticaret nedir? İngilizce Costomer to Customer (Tüketiciden Tüketiciye) kelimelerin baş harflerinden oluşmaktadır. Trendyol gibi site kurmak veya n11 gibi site kurmak isteyen girişimciler, c2c pazaryeri iş modeli ile projelerini hayata geçirmektedir. C2C e-ticaret sitelerine örnekler vermek gerekirse, sahibinden.com, yemeksepeti.com, gittigidiyor.com, hepsiburada.com, letgo.com, dolap.com gibi pazaryeri siteleri C2C pazaryeri yazılımı kullanmaktadır. Dünya’da ise alibaba.com, aliexpress.com, ebay.com, amazon.com, airbnb.com gibi siteler en çok bilinen C2C altyapısı kullanan sitelerdir.

Bu iş modelinde satıcılar ürünlerini siteye yüklerler ve site sahibi yapılan satış üzerinden komisyon geliri elde eder. Bununla birlikte site sahibi ürün listeleme paketi (örnek: 100 ürün, 30 gün siteden yayınlama hakkı, 200 ürün 30 gün sitede yayınlama hakkı) ve reklam paketi satışı yaparak da gelir elde etmektedir.

2- B2C, B2B ve C2C E-Ticaret İş Modelinin Farkları Nelerdir?

B2C Nedir?

B2C, İngilizce açılımı Business to Customer olan, en basit tanımıyla site sahibinin kendi ürünlerini yüklediği ve sattığı iş modelleridir. Bu iş modelinde ürünler perakende olarak son tüketiciye satılır. Site sahibi bu iş modelinde aynı zamanda, başka sitelerde bulunan ürünleri XML entegrasyonu ile kendi sitesine aktarabilir ve bu ürünleri de satabilir. Site sahibinin farklı bir siteden kendi sitesine XML entegrasyonu ile ürün aktarabilmesi için ilgili sitenin sahibi ile öncelikle anlaşma yapması ve gerekli olan XML linkini temin etmesi gerekmektedir. B2C olarak hazırlanmış olan sitelerdeki ürünleri, site sahipleri satış hacimlerini artırmak için isterse aynı zamanda XML veya API entegrasyonları ile trendyol, n11, hepsiburada gibi sitelere aktarabilmektedir.

B2C İş Modelinin Zorluğu ve Riskleri Nelerdir?

B2C iş modelini tercih eden bir girişimcinin, sitesinde belli bir miktarda ürün stoğu bulundurması gerecektir. Bu ürünlerin fotoğraflarının çekilmesi, siteye yüklenmesi, satış için gerekli reklam ve SEO (arama motoru optimizasyonu) çalışmalarını yapması gerekecektir. Satış sonrasında ise ürünü  kargo firmasına teslim etme, ürünün iade gelmesi durumunda ürün bedelini müşterinin kredi kartına iade etmesi gerekecektir.

B2C iş modelinin en büyük riski ise özellikle mevsimsel ürünlerde, örnek olarak giyim sektöründe sezon içerisinde elindeki ürünlerin tamamını satamamak ve stok maliyetine katlanmaktır. Site sahibinin sezon sonuna doğru 2 al 1 öde gibi kampanyalar yaparak stoğunu eritmesi ve sermayesini nakde dönmesi gerekecektir.

B2B Nedir?

B2B, Business to Business kelimelerinin kısaltılmışı olarak kullanılmaktadır. Bu iş modelinde, tıpkı B2C iş modelinde olduğu gibi ürünler site sahibine aittir. Ancak bu defa ürünler sadece site sahibinin bayileri tarafından toptan olarak satın alınabilir. Siteden ürün satın almak için öncelikle site sahibiyle görüşüp hesap açılmasını sağlamak gerekmektedir.

B2B iş modelinin zorlukları ve riskleri B2C iş modeli ile aynıdır. Stok tutma maliyeti, reklam maliyeti, kargo süreçleri ve iade süreçlerinin takibinin yapılması gerekmektedir. Büyük B2B yapılarında ise çok iyi bir raflama sistemi oluşturulmalıdır.

3- Kaç Farklı C2C İş Modeli Var?

B2c ve B2B iş modelleri hakkında özet bilgiler verdikten sonra asıl konumuz olan C2C pazaryeri eticaret iş modeli hakkında detaylı bilgiler verelim.

C2C iş modeli hakkında araştırma yapıyorsanız internette bulduğunuz kaynaklarda şu ifadeleri de göreceksiniz; pazaryeri sitesi, marketplace site, e-pazaryeri, online pazaryeri, çok satıcılı site vb. farklı isimlerle ifade edilen tüm iş modellerinin kafa karışıklığı yaratmaması için C2C olduğunu belirtmek isteriz.

C2C iş modelinde bazı özellikleri ortak olan, ancak hedef satış kitlesi, satılan ürünlerin farklılığı ve buna paralel olarak çalışma mantıkları itibariyle farklı özellikler barındıran 3 farklı altyapı bulunmaktadır.

1- Ürün satışına yönelik olarak hazırlanmış olan siteler;

Bu altyapı ile hazırlanmış olan sitelerden en popüler olanları trendyol, n11, hepsiburada, gittigidiyor, çiçek sepeti, amazon, ebay, aliexpress vb. sitelerdir.  Bu altyapı, binlerce farklı ürünün yüklenmesi, gelişmiş XML, API Entegrasyonları, kargo entegrasyonları ve diğer pek çok gelişmiş özelliği ile C2C altyapıları arasında en fazla özelliğe sahip olanıdır ve hazırlanması en zor olan altyapıdır. dolap.com da ürün satışına yönelik kurulan bir site olmakla birlikte, ikinci el ürünler satıldığı için toplu ürün yükleme işlemlerine ihtiyaç bulunmayan ve nispeten daha az özelliğe sahip ürün satışı yapan pazaryeri sitesidir.

Ürün satışı yapan sitelerin toplam pazar payı çok yüksektir ve yeni açılan C2C pazaryeri siteleri bu pastadan pay alabilmektedir. B2C iş modeli ile açılan siteler, doğru bir şekilde yönetildiğinde ciddi bir ciroya ulaşabilirken, binlerce farklı ürün satılabilen C2C sitelerinin önünde satış yapmaları için hiç bir engel bulunmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

2- Hizmet satışına yönelik olarak hazırlanmış olan siteler;

Hizmet satışına yönelik olarak hazırlanan sitelerin en popüler olanları ise armut, udemy, airbnb vb. sitelerdir. Bu siteler üzerinden yapılan hizmet satışı sonrasında doğal olarak kargoya ürün teslimatı yapılmaz. Ürünler tek tek yüklenir ve excel, XML veya API entegrasyonlarına ihtiyaç duyulmamaktadır.

3- İlan siteleri;

İlan sitesi olarak faaliyet gösteren siteler arasında en popüler olanları ise Sahibinden, hurriyetemlak ve letgo gibi sitelerdir. Yine bu altyapıda gelişmiş entegrasyonlara ihtiyaç bulunmamaktadır. Bu tür siteler ilan listeleme paketi satarak gelir elde ederler. Bunun yanında ticari ürün satışı da büyük pazaryerlerindeki kadar olmasa da, özellikle 2. el ürün satışı GeT (Güvenli E-Ticaret) sistemi ile yapılabilmektedir. Get sistemi üzerinden ürün alınması durumunda, alıcı ürünü teslim alana kadar, alıcının yapmış olduğu ödeme site tarafından blokede bekletilir, sonrasında satıcıya ödenir.

Bu alanda açık ara sektör lideri sahibinden.com sitesidir. Yeni açılan ilan sitelerinin bu alanda başarılı olması çok zordur.

4- Neden Popüler Oldu?

Bildiğiniz üzere tüm Dünya’da yaşanan ağır pandemi şartları nedeniyle, tüm reel mağazalar ciddi ciro kayıpları yaşayarak, satış operasyonları için bir eticaret sitesi açmak veya açık olan eticaret sitelerini daha aktif hale getirmek zorunda kaldılar.

Bununla birlikte farklı iş kollarında faaliyet gösteren pek çok işletmeci, eticaretten yapılan satışların artması nedeniyle yatırımlarını bu alana yönelttiler.

Bir B2C sitesi sahibi veya elinde ürün bulunan işletmeci, sadece kendi ürünlerini satacağı bir altyapıyı kullanmak yerine, kendisi dışında diğer satıcıların da ürün satabileceği ve bu satışlardan komisyon geliri elde edebileceği C2C pazaryeri altyapılarını tercih ettiler.

B2C bir eticaret sitesi zaten reklam çalışması, Seo çalışması, sosyal medya çalışması gibi siteyi tanıtıcı çalışmaları yapmaktadır. Siteye gelen ziyaretçilere daha fazla ürün sunmak ve bu satışlardan da gelir elde etmek ticari olarak son derece doğru bir yaklaşımdır.

Ellerinde ürün stoğu bulunmayan, örnek olarak inşaat sektöründe faaliyet gösteren bir firma, eticaret alanında yatırım yapma kararı aldıysa, B2C yerine C2C iş modeli ile eticaret yapmaya başlaması çok daha mantıklıdır. Birkaç yüz bin TL’lik ürünü kendi stoğuna almak, depo tutmak, ürünlerin fotoğraflarını çekmek, siteye yüklemek vb. işlemleri yapmak ve stok maliyetine katlanmak yerine, bu riskleri hali hazırda almış olan satıcıları siteye çekmek çok daha kolay ve riski daha az olan bir girişimdir. Tüm bu gerekçeler nedeniyle C2C altyapıları son 1,5 yılda ülkemizde B2C eticaret modellerine göre çok daha popüler hale gelmiştir.

5- C2C Pazaryeri İş Modelinde Site Sahibinin Yapması Gerekenler

Yazılım Tercihi

C2C pazaryeri sitesi kurmak isteyen bir girişimcinin aşağıdaki iki seçenekten birisini tercih etmesi gerekmektedir.

1- Yazılım ekibini kurmak ve siteyi kendi bünyesinde yazdırmak,

Gelişmiş bir pazaryeri sitesini baştan yazdırmanın maliyeti 3-4 milyon TL civarında ve pazaryeri iş modelinin mantığını ve çalışma kurallarını bilen bir ekip tarafından sıfırdan hazırlanması yaklaşık 1-1,5 yıl kadar sürmektedir. (Konu akışının bölünmemesi için maliyet hesaplaması C2C Pazaryeri Sıfırdan Yazılım Maliyeti sayfasında paylaşılmıştır.)

2- C2C pazaryeri yazılımını hazırlamış olan bir yazılım firmasından bu hizmeti almak, 

Yukarıdaki özelliklere sahip olan bir yazılım ekibini bir araya getirmek, yüksek maliyetlere katlanmak, yazılımın hazırlanma ve test süreçlerini sabırla beklemek yerine, C2C pazaryeri yazılımını hazırlamış olan bir yazılım firmasından hizmet alarak, projenizi çok daha çabuk ve düşük bir maliyetle hayata geçirebilirsiniz. Bu yazılım firması daha önce pek çok projeye hizmet verdiği için tecrübeleriyle projenize çok daha fazla destek olabilir ve bilgi birikimi ile yapılacak hataların önüne geçerek ‘tecrübe edinme maliyeti’nizi minimuma indirebilir. Softomi gelişmiş C2C pazaryeri yazılımımızın özelliklerini ve fiyatlarını inceleyebilir, sorularınız için 0212 212 10 34 numaralı telefondan yazılım danışmanlarımıza ulaşabilirsiniz.

6- Sitenin Açılmasından Sonra Site Sahibinin Yapması Gerekenler Nelerdir?

C2C pazaryeri sitesi açmak isteyen girişimcinin kullanacağı yazılımı seçmesinden sonra gerekli olan aşağıdaki süreçleri planlaması ve hayata geçirmesi gerekmektedir.

1-Satıcılarla Görüşmeler Yapmak

C2C pazaryeri sitesi sahibi, sitesine ürün yükleyecek satıcılarla görüşmeler yaparak projesini anlatmalı ve satıcıların ürünlerini siteye yüklemesi konusunda anlaşma yapmalıdır. Bu görüşmeler sırasında satıcıların ürünlerini siteye aktarmasının ne kadar kolay olduğunu göstermek üzere, örnek olarak N11’den ürünlerin API ile tek tuşa basarak toplu bir şekilde siteye aktarılabildiğini gösteren videomuzu satıcıları ile paylaşılması, satıcıları ikna edebilmek için büyük avantaj sağlayacaktır.

2-Kargo Anlaşması

Site sahibi C2C pazaryeri iş modeline uygun olarak hizmet almak üzere, en az bir kargo firması ile anlaşma yapması gerekmektedir.

3-Tahsilat Kurumu Anlaşması

C2C pazaryeri altyapılarında, alışveriş bedelinin tamamı site sahibinin hesabına aktarılmamaktadır. Alışveriş bedeli site sahibinin belirlediği komisyon oranı dikkate alınarak, site sahibi ve satıcının hesaplarına tahsilat kurumu tarafından dağıtılmaktadır.

4-Reklam Çalışmaları

Site sahibinin, sitenin tanımıtı için Google, Facebook, İnstagram ve diğer sosyal medya platformlarında reklamlarının doğru hedef kitleye en düşük maliyetle ulaştırılması için reklam süreçlerini organize etmesi gerekmektedir.

5-Komisyon ve Diğer Gelirler için Faturası Kesmek

Site sahibi elde etmiş olduğu, komisyon geliri, reklam geliri ve üyelik paketi gelirleri için satıcılara fatura kesmelidir.

7- Satıcının Yapması Gerekenler Nelerdir?

C2C pazaryeri iş modellerinde satıcıların yapması gerekenler aşağıdaki gibidir;

1- Siteye ürün yüklemek,

2- Ürünlerine rekabetçi fiyatlar vermek,

3- Ürünlerinin stok adetlerini güncel tutmak,

4- Alınan siparişi mümkün olduğunca hızlı bir şekilde hazırlayarak kargo firmasına teslim etmek,

5- İade taleplerini takip ederek, ürünün iade sürecini onaylamak/reddetmek.

8- Tüketiciler N11, Trendyol vs. Dururken Sizin Sitenizden Neden Ürün Alsın?

C2C pazaryeri sitesi kurmak isteyen bir girişimcinin kafasındaki diğer bir soru ise yine “Türkiye’deki pek çok büyük pazaryeri dururken müşteriler ürünü neden benden alsın” sorusudur.

eticaret.gov.tr’de 06.04.2021 tarihinde yayınlanan ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekçan’ın paylaştığı bilgilere göre;

2020 yılında Türkiye içerisinde bulunan eticaret sitelerinin toplam cirosunun 207 milyar TL olduğu ve 2020 yılında Türkiye’deki eticaret hacminin 2019 yılına göre %66 oranında artış gösterdiği belirtilmiştir.

Türkiye’deki en büyük 4 pazaryeri olan hepsiburada, trendyol, n11 ve gittigidiyor sitelerinin 2020 yılındaki toplam cirosu 25 milyar TL‘dir. Ciro dağılımlarını görmek için Trendyol gibi site kurmak isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Görülebileceği üzere Türkiye’nin en büyük pazaryerleri olan 4 büyük eticaret sitesi,  tahmin edilenin aksine toplam eticaret payının ancak %25’ini karşılamaktadır.

Bu sitelerin dışında tabii ki yemek sepeti, dolap, sahibinden, uçak bileti, otel satış vs. eticaret siteleri de toplam eticaret cirosu içerisinde önemli pay almaktadır.

Ancak bu sitelerle birlikte, binlerce B2C eticaret sitesi ve hatta hiç sitesi bulunmayan Instagramdan veya oluşturmuş oldukları Whatsapp, Telegram grupları üzerinden veya Facebook’ta yapılan yayınlarla yukarıda belirtilen eticaret rakamlarına yansılaman ciddi bir eticaret hacmi bulunmaktadır.

Türkiye’nin genç nüfusu dikkate alındığında, sadece her yıl üniversitelerden mezun olan veya 18 yaşını doldurarak çalışma hayatına başlayan, yani artık tüketici konumuna gelen kişi sayısı 3-4 milyon civarındadır. Pek çok B2C site de bu potansiyel nedeniyle açılmaktadır.

Dolayısıyla Türkiye olarak eticarette daha gidilecek çok uzun bir yol olduğu görülmektedir ve yeni eticaret yatırımları için kesinlikle geç kalınmış olduğunu söyleyemeyiz. Yeni açılan, başarının zaman alabileceğini başından bilen ve bu doğrultuda doğru stratejilerle ilerleyen C2C pazaryeri sitelerinin başarılı olması için önlerinde hiç bir engel bulunmamaktadır.

9- Satıcılar N11, Trendyol vs. Dururken Neden Benim Siteme Ürünlerini Yüklesin?

C2C pazaryeri eticaret sitesi açmak isteyen kişilerin aklındaki sorulardan birisi de  “Satıcılar, n11, Trendyol, gittigidiyor, hepsiburada gibi dev pazaryeri dururken benim siteme neden ürün yüklesinler?” sorusudur.

Pek çok satıcı, kendi B2C eticaret sitesini açmak için ciddi bir yatırımı gözden çıkarıyorken, sizin sitenize hiçbir ücret ödemeden ürünlerini yükleyecekse ve siz de site sahibi olarak ürünlerin satılması için gerekli reklam ve diğer çalışmaları yapacaksanız, satıcının ürünlerini sitenize yüklememesi için hiç bir neden bulunmamaktadır.

10- Neden Softomi C2C Pazaryeri Yazılımını Tercih Edeyim?

Softomi Yazılım, Türkiye’de sadece C2C pazaryeri yazılımı geliştirmeye konsantre olan tek altyapı sağlayıcıdır. Bu nedenle yazılımımızda, diğer altyapı sağlayıcılarına göre çok daha fazla özellik bulunmaktadır. Bu özellikler, bir taraftan site sahibinin sitesini yönetmesini kolaylaştırırken, diğer taraftan satıcıların ürünlerini kolayca yüklemesi ve sipariş aldıklarında gelişmiş kargo entegrasyonlarımız ile kolayca barkod çıktısı alarak göndermelerini sağlamaktadır.

Projenizin büyümesi ve yurtdışına açılması durumunda yine Softomi C2C e-ihracat yazılımları ile projenizi kolayca yurtdışına açabilirsiniz.

Projenizde bulunan satıcılar ve ürün sayısının artması durumunda, yine Softomi geliştirmiş olduğu özel sunucu yapılandırması ile projenizde çözüm ortağınız olacaktır. Elastic search, memcache, proxy sunucusu ve daha pek çok geliştirme ile hazırladığımız 7.3 milyon ürünlü sitemize ait çalışmamıza bu videodan ulaşabilirsiniz.

E-ticarete başlarken de, büyürken de Softomi C2C Pazaryeri Yazılımı ile altyapı değiştirmeye gerek kalmadan eticaret yolculuğunuza hızla devam edebilirsiniz.

En doğru kararı vermek için Softomi C2C e-ticaret fiyatları ile C2C full site paketlerini inceleyebilir ve aşağıdaki demo talep formunu doldurarak en fazla özelliğe sahip C2C yazılımını inceleyebilirsiniz.  Daha detaylı bilgi almak için yazılım danışmanlarımıza 0212 212 10 34 numaralı telefondan hemen ulaşabilirsiniz.

c2c-e-ticaret-nedir

C2C Demo Talebi

    Demomuzu Hemen İnceleyin!

      ×

      Softomi'ye Hoş Geldiniz.

      WhatsApp iletişim için yazılım danışmanımızın adına tıklayarak iletişimi başlatabilirsiniz.

      × Sorunuz mu var?